Wat komt er op ons af?

Ook dit schooljaar staan er veel verschillende leuke en boeiende projecten op ons te wachten. Er zijn een aantal
onderwerpen die al gepland staan, maar we sluiten ons niet op in onze container en laten ook de buitenwereld op
ons af komen om nieuwe thema's aan te gaan.

zaterdag 9 november 2013

Zedenleer in oktober

Om het een beetje overzichtelijk te houden en het ook te kunnen volhouden, ga ik proberen om telkens op het einde van de maand of het begin van de volgende maand een update te geven. Hieronder kunnen jullie dus zien en lezen wat we in oktober in ons containertje (of erbuiten) uitspookten.

Op 5 oktober was het lerarendag en in de tweede leefgroep was 'naar school gaan' de rode draad door de oktoberlessen. Ook Knubbe gaat naar school en we lazen dat hij in het eerste leerjaar zit samen met zijn vriendinnetje Froezel. 1 maal per week worden ze 'gescheiden', want Knubbe volgt zedenleer en zijn vriendinnetje katholieke godsdienst. Het is even wennen, maar ze vinden het allebei fijn bij hun nieuwe juffen en nadien zijn ze terug samen en vertellen ze wat ze hebben geleerd. Knubbe kreeg ook een boekentas.
We leerden dat we naar school komen om bij te leren, onszelf te ontdekken, ... maar we beseften ook dat we eigenlijk ook al heel veel dingen kunnen. Daar mogen we best trots op zijn, zo trots als een pauw. We kunnen ook al mooi kleuren en volgens een opdrachtje kleuren, want we leerden uiteraard ook veel in de eerste leefgroep. 
Een compilatie van de kleine pauwen van de kinderen. 

De leerlingen van Pascale en Valeria maakten ook elk een bontgekleurde pauwenveer en mochten vertellen waar zij echt trots op zijn. Dat is niet enkel iets dat ze al goed kunnen, maar soms zijn ze ook trots op hun papa, nichtje, ...
- Ena kan al zwemmen.
- Arwen en Sien kunnen goed tekenen. 
- Silke is trots op haar mama. 
- Oscar en Han kunnen goed voetballen. 
- Storm is trots op zijn papa. 
- Finn kan zwemmen en schrijven. 
- Myrte en Helena kunnen goed knutselen.- Aaron kan zwemmen.
- Indra is trots op haar eerste leesboekje.
- Yelani kan snel lopen.
- Ramon gaat met de fiets naar school.
- Eva kan pony rijden.
- Guust is er trots op dat hij naar school kan.
- Heike kan handenstand.
- Lena is trots op zijn nichtje.
- Jull-Cezar kan lezen.
- Jote was die dag helaas ziek.

We speelden ook een spel waarbij we 4 kinderen uit verschillende werelddelen leerden kennen die elk op een andere manier en in andere omstandigheden naar school gaan.

We leerden speelgoed kennen uit de Filipijnen, lunchdozen uit Japan, ... en een spelletje dat wij kennen als 'blad-steen-schaar', maar zij spelen als 'olifant-mens-mier'.Wist je dat sommige kinderen wel zes km moeten stappen om naar school te kunnen gaan, door regen en wind of onder de blakende zon? Op de speelplaats stelden we een parcours op om dit toch een klein beetje te proberen aanvoelen. We deden alsof we langs een riviertje moesten stappen, vlak bij de oever, een heuvel op moesten, door een bos moesten wandelen, ... Dit uiteraard allemaal  met onze boekentas en Knubbe mocht ook mee. De foto's hiervan staan op de website van de school onder het luikje levensbeschouwing en dan zedenleer. 
Een van de opdrachtjes was ook om onze juffen en meester eens in de bloemetjes te zetten. Deze foto's stonden al in het vorige berichtje. 

Vlak voor de herfstvakantie sloten we dit thema af met een verhaaltje over een meisje uit Bangladesh dat niet naar school mag, omdat haar ouders vinden / denken dat meisjes niet naar school hoeven en lezen en schrijven niet nuttig is voor meisjes. Ze bewijst echter dat het wel belangrijk is en mag samen met haar broer mee naar school. 
(De klas van Lander en Ingrid heeft dit verhaaltje nog niet gehoord.)
In de derde leefgroep hebben we onze les over Annabelle en haar kroontje (zie vorig bericht) even onderbroken voor de lerarendag. We speelden ook daar het spel, maar de oefeningen waren soms wat moeilijkere of gaven wat meer informatie.
De bloemen voor Lies en Els.
 En voor Claudia.
Nadien gingen we terug verder met het verhaal over Annabelle. Het gaat vooral over vaardigheden, talenten en gelukkig zijn. We mochten nog eens een spel spelen, de ideale manier om op een speelse manier bij te leren, na te denken en tot leuke gesprekjes te komen.

Soms lijken opdrachten leuk en gemakkelijk, maar zijn ze moeilijker dan we denken. Probeer maar eens voor iedereen van je klas een talent op te schrijven. Met die talenten maakten we kronen.

In de vierde leefgroep werken we regelmatig met een planning, zodat de kinderen al een aantal oefeningen maakten of een tekst lazen en dat op hun 'eigen' tempo kunnen doen, zodat iedereen nadien kan meepraten in de klas. Oktober staat binnen de levensbeschouwelijke vakken traditiegetrouw voor Schrijf-ze-vrij-dag van Amnesty International. Het thema van dit jaar gaat over haatmisdrijven ten opzichte van holebi's en transgenders. Een van de opdrachtjes binnen de planning was een filmfragmentje bekijken over hoe jongeren voor elkaar kunnen opkomen. De leerlingen kregen ook een aantal krantenkoppen en moesten proberen te achterhalen waarover het ging.


We bespraken dit onderwerp elk in onze eigen klas, maar de briefschrijfactie deden we allemaal samen in de refter. De foto's hiervan staan ook op de website van de school bij levensbeschouwing en dan gezamenlijke activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten