Wat komt er op ons af?

Ook dit schooljaar staan er veel verschillende leuke en boeiende projecten op ons te wachten. Er zijn een aantal
onderwerpen die al gepland staan, maar we sluiten ons niet op in onze container en laten ook de buitenwereld op
ons af komen om nieuwe thema's aan te gaan.

vrijdag 8 juni 2018

De Olijfboom / Een hart voor vluchtelingen

Deze week gingen we eens een kijkje nemen in de Olijfboom. We werden hartelijk ontvangen door Evelyne, die ons vertelde hoe ze - samen met haar toen 1-jarig dochtertje in de buggy - 3 jaar geleden na het zien van de duizenden vluchtelingen in de nieuwsberichten naar het Maximiliaanpark te Brussel trok met een aantal tassen vol pampers, vochtige doekjes, koekjes, sapjes, ... om toch iets te kunnen betekenen voor al die mensen op de vlucht. Haar grote vraag: "Hoe kan je zo een vluchtroute en aankomst in een nieuw land overleven zonder hulp?" De ontmoeting met een andere jonge mama die niet naar huis kon, maar in een tentje zou overnachten heeft dat gevoel alleen maar versterkt. Eenmaal thuis heeft ze diezelfde avond nog de facebookgroep Een Hart Voor Vluchtelingen opgericht en zo ging de bal aan het rollen.
Ondertussen is de Olijfboom (een naam die o.a. symbool staat voor sterke wortels) in de Forelstraat 37 te Gent, de vaste stek geworden van Een Hart Voor Vluchtelingen. Mensen kunnen er nog propere en bruikbare huisraad, kledij, dekens, meubels, verzorgingsproducten,  ... afgeven op de vaste tijdstippen en nieuwkomers (vluchtelingen met een verblijfsvergunning die opnieuw moeten starten) kunnen er terecht voor een startpakket en een maandelijks kans om kledij, huisraad, ... te komen halen. Maar de Olijfboom is meer dan dat. Ondertussen zijn er heel wat vrijwilligers actief, waarvan ook reeds een fijne groep nieuwkomers en is de organisatie onderverdeeld in verschillende werkgroepen: textiel, vintage en recycle, huisraad, naaiatelier Manous, warme harten zoeken een thuis, ... De Olijfboom is ook een ontmoetingsplaats geworden waar mensen naar elkaar luisteren, verhalen vertellen, lief en leed delen, ... Voor velen is de Olijfboom een warme thuis geworden.
De kinderen hingen aan Evelyne haar lippen en hadden ook heel wat vragen. Het was een fijne interactie en sommige kinderen vertelden dat hun mama of oma al eens spullen was komen afgeven. Ze hebben nu van dichtbij gezien hoe het daar in zijn werk gaat en hopelijk is dat een extra motivatie om op 28 juni die 10 km te stappen t.v.v. de Olijfboom.

Nogmaals dank voor de warme ontvangst en de mooie uitleg, Evelyne en Kathleen (voor het deeltje vintage 😊).

Nu wordt het aftellen naar 28 juni.
Wandel met je 💗 en je 👣 zullen volgen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten