Wat komt er op ons af?

Ook dit schooljaar staan er veel verschillende leuke en boeiende projecten op ons te wachten. Er zijn een aantal
onderwerpen die al gepland staan, maar we sluiten ons niet op in onze container en laten ook de buitenwereld op
ons af komen om nieuwe thema's aan te gaan.

maandag 22 september 2014

September 2014

De eerste maand van het schooljaar loopt bijna ten einde. Tijd voor een overzichtje van wat we allemaal hebben uitgespookt in de klas.

Tweede leefgroep:
We zijn samen gestart met de andere levensbeschouwelijke vakken. De kinderen van het tweede leerjaar hebben vorig jaar uitgebreid kennis gemaakt met Knubbe, de klasknuffel in zedenleer en begin september kwam hij nog eens langs om zijn vriendjes voor te stellen: Bruintje (protestantse godsdienst), Ismael (Islam) en Froezel (katholieke godsdienst). De respectievelijke leerkrachten Rolf, Hafsa en Saskia vertelden ook over hun beertjes.

Meer foto's van die eerste kennismaking vind je op de website van de Boomgaard bij levensbeschouwingen of door HIER door te klikken. 
Dit schooljaar rust Knubbe nog een beetje uit en neemt Boetje de koe de taak over als klasknuffel. We maakten een voorblad voor onze map en leerden dat een mandala inkleuren ook rustgevend kan zijn. 

We tekenden ook al eens koetjes voor op een medaillon die we mochten meenemen naar huis. Op die manier weten mama en papa ook dat Boetje onze klasknuffel is en dat we zedenleer volgen ;-).  
We leerden ook al even wat zedenleer eigenlijk is en wat het verschil is met wat de kinderen bij Rolf, Saskia en Hafsa leren. 
Vorige week zijn we met een eerste verhaal begonnen: 'Egeltje trekt erop uit'. Het egeltje leert net zoals wij heel veel uit ervaring. Hij komt allerlei dieren tegen en leert onder andere dat elkaar helpen heel fijn kan zijn. We dachten al eens na wat wij zelf allemaal over egels denken te weten en een van de volgende lessen leren we aan de hand van een spel hoe egels echt leven en hoe wij daar als mens rekening moeten mee houden. Klopt het wat we zelf al dachten te weten? We zullen ook merken dat het verhaal in het prentenboek niet helemaal klopt met de realiteit en we dus niet altijd alles mogen geloven wat er in een (prenten)boek staat. 

Derde leefgroep:
De kinderen van de derde leefgroep zitten dit jaar samen voor levensbeschouwing en bij zedenleer is dit een grote groep. Gelukkig hebben ze les op donderdagnamiddag en dan is er bij mooi weer al wat meer zon op de speelplaats. Daar maken we graag gebruik van bij zelfstandig werk. Dan mogen de leerlingen kiezen of ze buiten of binnen werken. Ze kinderen moeten wel nog even wennen aan het idee dat ze buiten kunnen werken en dan ook moeten doorwerken, maar dat lukt wel. Bij het begin van het schooljaar kregen ze de opdracht om zichzelf voor te stellen aan de hand van 8 cijfers, zoals bv. leeftijd, aantal broers, zussen, ... Niet zo gemakkelijk, maar de resultaten waren best leuk. 
Wegens mijn afwezigheid vorige donderdagnamiddag en de sportklas van deze week zijn we nog niet aan een eerste thema begonnen. Dat zal dus meteen voor oktober zijn. 


Vierde leefgroep:
De vierde leefgroep mocht meteen nadenken over de voorbije zomer. Wat is er deze zomer gebeurd, zowel op persoonlijk vlak als in het wereldnieuws? Hoewel het best een bewogen zomer is geweest met vliegtuigrampen, oorlogen, ziektes, ... vertelden de kinderen vooral over hun eigen zomer. Het bord werd onzichtbaar in vier vlakken verdeeld, waarvan twee positieve (persoonlijk en op wereldgebied) en twee negatieve (ook persoonlijk en wat er in de wereld is gebeurd). Het viel op dat het positieve persoonlijke vlak goed vol stond en er niets persoonlijks negatief werd verteld en het negatief wereldnieuws wel een beetje gekend was, maar er nauwelijks positief wereldnieuws was. Hoe zou dat komen? Ik was wel blij dat de kinderen vooral positieve zaken vertellen en geen ramptoeristen in wording zijn :-).
Als voorblad mochten de leerlingen kiezen tussen een kleurrijke zee van letters en golven om zichzelf voor te stellen of voor zij die minder graag met kleur werken een nep-facebookprofiel op papier.
Vorige week gingen we met de klas van Els naar de tentoonstelling 'Gent Verschilt' in het OCMW-archief aan de neermeerskaai. Deze tentoonstelling is interactief en gaat volledig over elke vorm van diversiteit bij de inwoners van Gent. De klas van An en Pascale zullen deze tentoonstelling begin oktober bezoeken.

De rest van de foto's staan op de website van de school

Ondertussen viert Gent nog steeds 50 jaar migratie met de eerste grote groep Turken die in 1964 naar Gent kwam. Een deel van de diversiteit in Gent op het gebied van culturen. Dit is een thema dat we ook nog in september en in oktober zullen bespreken, maar we keren eerst bijna twintig jaar verder in de tijd met de komst van de Italianen in de steenkoolmijnen in Limburg en WalloniĆ«. Als de kinderen plots Italiaanse liedjes beginnen te zingen, ligt het misschien wel aan de zedenleerles ;-). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten